Davranışların İnterneti-Internet of Behaviors (IoB)
Teknoloji Danışmanlığı Şirketi Gartner’ın 2021 yılına ilişkin teknoloji trendleri analizinde, Hiper-otomasyon, Yapay zeka mühendisliği, siber güvenlik ağ gibi vurguları yanında dikkat çeken en önemli trendlerden bir tanesi olarak IoB-Internet of Behaviors yani Davranışların İnterneti dikkati çekiyor.
Davranışların İnterneti, lokasyon,yüz tanıma, biyometri gibi bireylerin takibine yönelik olarak odaklanan teknolojiler ile veriyi birleştiren ve bunları davranışsal eylemler ile haritalayan bir yaklaşımı ifade ediyor ve 2025 yılına ilişkin dünya nüfusunun neredeyse yarısının IoB ile yakın temasta olacağına ilişkin bir öngörüsü de var (1).
IoB, üç ana unsuru biraraya getiriyor:
- · Teknoloji
- · Veri Analitiği
- · Davranış Bilimleri
Teknoloji-davranış ilişkisi açısından baktığımızda, 3 unsuru dikkate almak kritik olabilir:
- · Hisler
- · Kararlar
- · Davranışsal bölümlemeler
Şirketler, teknoloji olarak IoT yani nesnelerin interneti üzerine yoğunlaştıkça, bu teknolojiden pazarlama, üretim,satış gibi iş süreçlerinde yararlandıkça, bunun iz düşümünün IoB yani davranışların interneti olabileceğine ilişkin bir trende doğru evriliyoruz gibi gözükmekte.
Benim gibi yeni nesil teknolojiler ve dijital dönüşüm konusunda üniversitede ders veren hocalar, pazarlamacılar, davranış bilimleri alanında çalışanların buluştuğu bir payda var, müşteriye sunulan hizmetin etkinliğini belirleyen ana unsur personalization yani kişiselleştirme. Bireye has, kişiselleştirilmiş bir hizmet sunma, müşteriyi daha fazla ürün ve markaya bağlıyor ve bu bağlılık nedeni ile de hatta kişi davranış modifikasyonuna gidebiliyor.
Bunu şöyle de özetleyebilirim, IoB bir yandan müşteri davranış psikolojisini etkiliyor, modifiye ediyor, ama aynı zamanda değer zincirini de yeniden dizayn ediyor. Birçok müşteri, firmaların kendilerinden belli verileri ‘’ücretsiz olarak ‘’almasına-hukuki esaslar çerçevesinde- kimi zaman mutsuzluk ile tepki verseler de, günün sonunda bu veri paylaşımının, kendilerini tatmin edecek, inovatif, yeni ve kaliteli hizmetler doğuracak olma psikolojisi ile de bir tatmin olma durumu söz konusu.
Ürün veya hizmet önermesinden ya da konunun pazarlama stratejilerinin bir unsuru olarak kullanılmasının da ötesinde, günlük yaşamımızda bir akıllı cihazın uyuma düzenimizi, kalp atışlarımızı, şeker düzeyimizi, stres düzeyimizi takip edebildiği, bunu dashboardlar yardımı ile de yönetmenize imkan sağladığı bir dünyada, bu cihazların bu takip ile entegre şekilde davranış modifikasyonları önermesi, davranışlarımızı da yönlendirmesi çok da zor olmasa gerek.
IoT’yi uzun bir süredir görüyoruz, derslerimizde anlatıyoruz, liderlik ettiğimiz projelerde bu konuda şirketleri yönlendiriyoruz, bakalım IoB bizlere nasıl yeni deneyimler sunacak?
Davranışların İnterneti ile daha bütünsel çalışan,müşteri deneyimine doğru bir yolculuğa hazır mısınız?