Dijital İK Açısından Yapay Zeka Trendleri
Klasik tanımına göre insan istihbarat süreçlerinin genelde makineler, özelde de bilgisayarlar, bilgi sistemleri aracılığı ile simülasyonuna yapay zeka olarak ad vermekteyiz.
Yapay zekanın insan kaynakları yönetimi alanında ön plana çıkmaya başlamasını, özellikle son yıllarda dijital ik ya da insan kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi düzleminde değerlendirmek bana göre daha sağlıklı olur.
Bir alan olarak insan kaynakları yönetiminin geleceğini hem insan sermayesi tarafında hem de dijital dönüşüm alanında duel olarak değerlendirirsek ki şu anda insan kaynakları liderlerinin yapmaya çalıştığı bir nevi insan sermayesi, yeteneği otomasyon,dijitalleşme ile optimize etmek aslında.
Bir yandan insan sermayesinin potansiyelinin tespit edilip, geliştirildiği güçlendirildiği diğer yandan da doğru dijital ik stratejileri ile dijital dönüşümün getirdiği teknolloji,altyapının dengeli implementasyonu, insan kaynakları yönetiminin hassasiyetle düşünmesi gereken noktalardan biri haline getiriyor.
İşletme açısından çalışan performansının sürdürülebiir yönetimi noktasında yapay zeka ve insan sermayesinin nimetlerinden yararlanmak, kurumsal performans yolunda doğru optimizasyonu sağlamak gerekiyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi açısından yapay zeka’nın gelişimini değerlendirdiğimde, önce 90’larda yaşanan kayıt sistemleri dönemi, ardından 2000-2010’lara kadar otomasyon dönemi ve 2010’lar sonrası bugüne geldiğimizde daha ‘’smart” yani daha akıllı insan kaynakları teknolojileri ve uygulamalarının olduğu bir dönemi yaşadığımızı düşünmekteyim.
Bu dönemlendirmede özellikle insan kaynakları departmanlarının şu ihtiyaçlarının zamanla daha fazla ön plana çıkmasının etkileri olduğunu gözlemliyorum:
*Çalışan Deneyimi Olgusunun Algısal Olarak Önem Kazanması
*Data Odaklı Karar Vermenin Önemine İK Departman Liderlerinin Daha Fazla Varması
*Teknolojideki Değişimler
Peki bence bu alandaki bizi bekleyentrendler neler olabilir? Bu başlıkları ileride detaylı şekilde başka yazılarda analiz edeceğim.
1. Yapay Zeka ve İnsan Kaynakları Yönetiminin Daha Etkin Aday Yönetimi(İşe Alma Süreci) İçin Buluşması
2. Yapay Zeka’nın İş Sayısını Azaltmaktan Öte, İş Kompozisyonunu Etkilemesi ve Daha Önce Olmayan Yeni İşler Ortaya Çıkması
3. Yapay Zekanın İK Süreçlerine Girmesi ile Birlikte Çalışan Deneyimi Tasarımının Daha Fazla Önem Kazanması
4. Daha Agile yani Çevik bir İnsan Kaynakları Modeline Geçiş Eğiliminin Artması
5. Yetkinlik Modellerinin Yapay Zeka ve Dijital İK’nın Gereklerine Uygun Güncellenmesi
6. İşe Alım, Yetenek Yönetiminde Matematiksel Zeka,Duygusal Zeka’ya ilave olarak bir boyut olarak Dijital Zeka’nın daha fazla dikkate alınmaya başlanması
7. Gerçek Anlamda İK Analitiğinin Önem Kazanması ve Bu Alandaki Çalışmaların Sayısının Artması
8. İK’da Bilişsel Karar Destek Sistemlerinin Etkinliğinin Artması
9. Düşük Katma Değerli, Tekrar Eden Görevlerin Otomasyonuna Daha Fazla Önem Verme
10. Yapay Zeka İşe Alımcılar ve HR Chatbot Ürün/Projelerinin Sayısının Artması
11. Çalışan Memnuniyeti ve Çalışan Sadakati Açısından Yapay Zeka Uygulamalarından Yararlanma
12. Yapay Zeka ile Kurum içi Eğitim ve Gelişimin DNA’larının Değişmesi-Daha Çevik,Spesifik ve Sonuç Odaklı Eğitim&Gelişim Çalışmaları