İç Eğitmenlik Sisteminde Başarı İçin İpuçları
Eğitim ve gelişim süreçleri, bir işletmenin insan kaynakları departmanının birere fonksiyonu olmasının da ötesinde, o işletmenin sürekli ‘’öğrenen bir organizasyon”olabilmesi için son derece kritik ve önemli. Eğitim Yönetiminde süreklilik ve sürdürülebilirliğin temini açısından, işletme içerisinde akreditasyon temelli bir iç eğitmenlik sisteminin tasarımı ve etkin şekilde uygulamaya alınması da önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
İç eğitmenlik sisteminde öncelikli olarak gerçekten bu süreçte hevesli, yetkinlik açısından uygun eğitmen adayların doğru analiz edilerek seçilmeleri kritik bir konu. Birçok iç eğitmen yetiştirme projesinde, bu sürecin gereken dikkat gösterilmeden hayata geçirildiğini ve sonuçta da bu durumun iç eğitmenlik sisteminin işletme içerisinde başarılı olmasının önünü tıkadığı deneyimlemekteyiz. İç eğitmenlik sistemi kurmaya karar vermeden önce ya da ilk basamak olarak sistemden kurumsal olarak beklentiler, sistemin hedefleri; belirlenmiş,kararlaştırılmış olmalı.
İşletmenin eğitim ve gelişim faaliyetlerini, iç eğitmenlik sistemi ile içeriden karşılama yoluna gitmek, sadece maliyet açısından mı değerlendirilip kararlaştırıldı? Yoksa bunun ötesinde, daha sürdürülebilir, sürekli bir eğitim ve gelişim döngüsü yaratılma adına böyle bir yapıya geçiş hedefleniyor?
Sistemin hedefleri net olarak baştan belirlenirse, bu hedeflere uygun ‘’iç eğitmen seçim kriter/standartları” da daha sağlıklı belirlenebilecektir.
Bir diğer husus, iç eğitmen yetiştirme programının içeriği ve yapısı noktasında yatmaktadır. İç eğitmenlik, jmmntek başına ‘’Eğiticinin Eğitimi” ya da ‘’Sunum Becerileri” eğitimi aldırmak demek değildir. İyi bir iç eğitmenin hangi yetkinliklere sahip olması gerektiği hususu, iç eğitmen adaylarının tabi tutulacakları eğitim programının içeriğini de etkileyecektir.
Burada da sürecin işletmenin insan kaynakları bölümü tarafından koordine edildiği varsayımından hareket edersek, insan kaynakları bölümü; öncelikli olarak iç eğitmen iş tanımını oluşturmalı, iç eğitmenin sahip olması gereken yetkinlikleri belirlemeli ve bunun akabinde ‘’iç eğitmen yetiştirme programı” içeriği kararlaştırılmalıdır.
Bu programda önerim; program tasarımı, sunum becerileri dışında, sürecin takibi, sürecin iç müşteriler ile faydasının paylaşılması ve aktarılması alanlarına yönelik bütünsel bir içeriğin hakim olduğu bir yapı olmasıdır.
İç eğitmen programı demek, eğiticinin eğitimi demek değildir….
İç eğitmenlik konusunu; iç eğitmenlik sisteminin kurulması, programın devreye alınması, iç eğitmen performansının planlanması,performansının takip edilmesi ve iç eğitmenlerin motivasyonu,teşvikini de içeren bir ana süreç olarak değerlendirmek gerekir.
İç eğitmenlik sistemini sadece eğitim maliyetlerini azaltıcı bir unsur olarak konumlandırıp, konuya dar bakış açısı ile yaklaşmak da hata olacaktır. İç eğitmenlik sistemi, bir süreç olarak; bir yanda eğitim,gelişim ve yetenek yönetimi süreçlerini de besleyen, bütünsel, işletmenin stratejilerine, hedeflerine ulaşması adına önem verilmesi gereken bir konu olarak değerlendirilmelidir.
Bir diğer ifade ile bir kültür haline getirilmelidir. İç eğitmen adayları yetiştirilirken ciddi,,sistematik bir programdan geçirilmeliler ve program sıkı bir denetim üzerine inşa edilmelidir.
İç eğitmenlik sisteminde sürdürülebilirlik için iç eğitmen adaylarının modüler eğitim programlarına tabi tutularak yetiştirilmesi yeterli değildir. Önemli olan, standart değerlendirme kriterlerine göre başarılı bulunan ve iç eğitmen olarak seçilen çalışanların, sisteme aktif katkı sağlayabilmeleri için performanslarının etkin şekilde planlanması,takip edilmesi, geri-bildirimler verilerek, iç eğitmen gelişim ve destek planları hazırlanarak, ödüllendirilmeleri ve motive edilmeleridir.
Aksi takdirde tek atımlık barut gibi olurlar, süreklilik kazanamazlar. İç eğitmenlik sistemi bir heves ya da moda değildir, bir yandan işletmenin eğitim ve gelişim süreçlerine disiplin katan, diğer yandan dış eğitmenler kanalı ile verilemeyecek eğitim ve gelişim programlarının, işletme dinamiklerini bilen, işletme içerisinden gelen ve gerekli eğitmenlik yetkinlikleri kazandırılmış ‘’eğitici çalışan” grubu tarafından verilmesini mümkün kılan ciddi bir süreçtir. Sistemden beklentiler, sistemin amacı, kapsamı,sistemin performans kriterleri ne kadar sağlıklı belirlenirse, sistemin işletmeye geri dönüşü o kadar etkin olacaktır.
İç eğitmenlik sisteminin başarılı olması için işletmenin insan kaynakları bölümüne düşen en büyük görev,sistemin sürekliliğini sağlama adına sürecin iç iletişimini doğru yapması,sistemin performansını etkin şekilde takip etmesidir.