İnsan Kaynakları Yönetiminde Chatbot Teknolojilerine İlişkin Değerlendirme
İK Chatbot Uygulamaları , bir şirketin İK departmanını temsil eden sanal bir asistandır. Çalışanlarla sohbet etmek ve işe alım, işe alım, sürüş ve genel çalışan deneyimini dijital olarak geliştirmek gibi İK işlemlerini otomatikleştirmek için yapay zekanın gücünden yararlanır.
Bir diğer ifade ile şirketinizin İK operasyonlarını otomatikleştirmek için Üretken Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme (NLP) gücünden istifade eden yapay zeka destekli bir sanal asistandır.
Şirketin izin politikaları, çalışan bordrosu, hakları ve daha fazlasıyla ilgili soruları yanıtlamaktan yeni çalışanların işe alınmasına ve eğitim ve gelişime yardımcı olmaya kadar her şeyi kapsar.
Türkiye ve Dünya’da insan kaynakları departmanlarında kullanılan chatbotları genelde 3 başlık altında ele almak mümkün olur:
1. Oryantasyon/İşe Alıştrma Chatbot Uygulaması
2. İşe Alma ve Yerleştirme Chatbot Uygulaması
3. Operasyonel İK Chatbot Uygulaması
İK Chatbotları çalışan deneyimi ve çalışan bağlılığı konusunda da şirketin insan kaynakları liderlerine, ekiplerine ve şirket yöneticilerine katkı sağlayabilir:
• Araçlarınızı merkezileştirir. Çalışanlarınızın işlerini yapmak için ayrı ayrı uygulamalara giriş yapmaları gerekmez. Herhangi bir uygulamaya erişmek ve kullanmak için Slack, Teams,Whatsapp,Messenger veya Workplace gibi zaten kullandıkları mesajlaşma platformunu kullanabilirler.
• İş arkadaşlarının birbirleriyle tanışmasına yardımcı olur. Bu sadece ekiplerinin içindeki ve dışındaki kişilerle tanışmak isteyen yeni çalışanlar için değil, aynı zamanda başkalarıyla bağlantı kurmak isteyebilecek daha uzun süreli çalışanlar için de geçerlidir. Bir oryantasyon, bir sosyalizasyon aracıdır.
• Çalışan deneyimini ilk sıraya koyar. Çalışanların uygulama atlamasını önleyerek, bilgilere kolayca erişmelerini sağlayarak ve birbirlerini kutlamalarına ve birbirleriyle bağlantı kurmalarına olanak tanıyarak, ik chatbotları kuruluşunuzun birinci sınıf bir çalışan deneyimi sunmasına yardımcı olabilir.
İnsan Kaynakları Yönetiminde dijital dönüşüm ilerledikçe, dijital dönüşüm ve çeviklik kültürü şirketlerde önem kazandıkça yakın gelecekte insan kaynakları yönetiminin farklı süreçlerinde chatbot uygulamalarını, başta büyük şirketler, holdingler ve bankalar olmak üzere daha yoğun bir şekilde görüyor olacağız.